top of page

OVER DE VLOER BIJ 

Rowena Donker

Na een intensieve maand van huizenjagen vond interieurblogger en –stylist Rowena Donker haar droomhuis. Daarmee breekt voor haar een leuke maar ook drukke tijd aan. Genoeg ideeën, maar ook evenzoveel uitdagingen! Zo vroeg ze zich tijdens haar zoektocht af of ze haar huidige witte laminaatvloer wel goed zou kunnen leggen over een bestaande tegelvloer met vloerverwarming. In deze blogpost deelt ze haar ervaringen en de mogelijkheden.

Inmiddels hebben wij er een maand van huizenjagen op zitten. Jee, wat een stress geeft dat! Bezichtigingen inplannen, nadenken, bieden… en te horen krijgen dat het al weg is zonder dat je überhaupt de kans hebt gehad om ergens binnen te kijken. Ik vond het vreselijk. Hadden we een tof huis gekocht onder voorbehoud, blijkt het na de bouwtechnische keuring nog zoveel kosten met zich mee te brengen dat we er direct vanaf zagen. Het voelde even als een domper, maar na twee dagen was ik er weer overheen. Afgelopen weekend vonden we het. Een huis wat blijkbaar op ons heeft gewacht. Letterlijk om de hoek van onze huidige woning. Twee deuren verder van waar vrienden van ons wonen. Gezellig wordt dat… Gisteren hebben we akkoord gekregen en we zijn zo blij! Onze eigen woning komt ook in de verkoop. Wij zitten momenteel dus in een leuke, spannende, maar vooral drukke en vermoeiende periode. Mijn hoofd bruist van de ideeën.

Het leuke van huizen kijken op Funda is dat ik alles à la minute in mijn hoofd veranderd en ingericht heb bij het bekijken van de foto’s en plattegronden. Een soort handige ingebouwde interieurscanner die aangeeft of het wel wat kan worden of juist totaal niet. Zo ging dat ook met tegelvloeren die ik voorbij zag komen. Ik wilde heel graag dezelfde royaal eiken wit gelakt laminaatvloer van Douwes Dekker ook in een eventueel nieuw huis wegleggen.

Tijdens mijn zoektocht vroeg ik me af of ik deze vloer wel goed zou kunnen leggen over een bestaande tegelvloer met vloerverwarming. Dit omdat er vaak gezegd wordt dat je veel warmte verliest wanneer je zoiets doet. Ook de makelaar raadde mij het af. Eigenwijs als ik ben, had ik al in mijn hoofd geprent dat ik dat tóch gewoon zou doen. Alles beter dan die afgrijselijke zalmroze tegelvloer eruit te moeten bikken. En wat blijkt? Het is gewoon mogelijk als je het op de juiste manier doet. Als je je dus aan onderstaand advies houdt, dan kan deze vloer goed over tegels met vloerverwarming gelegd worden.

Nu is het wel zo, dat elke laag die je op vloerverwarming legt, zorgt voor extra warmteweerstand, wat leidt tot minder warmte aan de bovenste laag. De dikte van de tegels (in de bestaande tegelvloer) speelt hierbij een belangrijke rol. De laminaatvloer zelf zorgt voor een warmteweerstand van 0,053m²*K/W. Dit is erg weinig, dus dat betekent dat de laminaatvloer genoeg warmte doorlaat. Als je de bestaande tegelvloer erin wil laten liggen en het laminaat er overheen wil leggen, dan is het advies hier een zo dun mogelijke ondervloer te gebruiken. Een goede optie zou de ondervloer Heat-Foil (1,2 mm dik) zijn. Dit zou het meest optimale resultaat moeten verzorgen voor wat vloerverwarming betreft. Qua geluiddemping heeft deze dunne ondervloer ook nog steeds goede eigenschappen. Hij is gecertificeerd met een 10 dB label, wat wordt aanbevolen voor gebruik in appartementen e.d. waar hoge geluidsdemping een must is.

Onthoud dus dat als je zelf op huizenjacht gaat, er meer mogelijk is dan je in eerste instantie zou denken. Niks geen lelijke tegelvloer en bikwerk, goede kwaliteit laminaat in combinatie met de juiste ondervloer erover en klaar! Natuurlijk is niet iedere woonsituatie hetzelfde. Overleg daarom altijd over de beste mogelijkheid voor jouw huis met een specialist.

bottom of page